ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share
 

 Предложение за конституцуя

Go down 
АвторСъобщение
dr_LoveИме в играта : dr Love
Posts : 83
Join date : 29.09.2011

Предложение за конституцуя Empty
ПисанеЗаглавие: Предложение за конституцуя   Предложение за конституцуя I_icon_minitime30/9/2011, 21:17

Тъй като няма, а имаме нужда ще ползвам за шаблон една върху която сме работили за изглаждането й. С малко преработка мисля, че ще свърши перфектна работа. Ето и предложението от менОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл. 1 е-сим България е демократична република, в която цялата държавна власт произтича от народа. Основна роля на държавата е постигането на оптимална ефективност, целяща реализирането на колективното благоденствие и индивидуалното забавление на всички нейни граждани.

Чл. 2 Всички еБългарски граждани се е-раждат и живеят свободни и равни по достойнство и права.

Чл. 3 еБългария е правова държава. Тя се управлява според конституцията и законите на страната. Правилата на е-Сим са върховни закони в е-сим България. Настоящата конституция не може да им противоречи, а само да ги допълва и в този смисъл се отнася единствено към положенията, които не са предварително определени от тези правила.

Чл. 4 В е-сим България е налице разделение на властите на изпълнителна и законодателна. Всеки гражданин с изключение на текущия Президент може да заема едновременно пост в структурите на тези две власти.

Чл. 5 Спазването на законите и конституцията на е-сим България е политически дълг на представителите на властите в държавата.

Чл. 6 Официалният език в е-сим България е българският.

Чл. 7 Официалният форум на еБългария се намира на адрес: http://esimbg.forumotion.com/


ИНСТИТУЦИИ


I. Изпълнителна власт

Президент

Чл. 8 По свое усмотрение Президентът има правото да създава и премахва министерски постове, както и да назначава и освобождава от длъжност министри.

Чл. 9 Президентът е върховният главнокомандващ на армията.

Чл. 10 Президентът има право на глас при всеки проектозакон, предложен в Парламента.

Чл. 11 Президентът има право да налага вето на одобрен от Парламента закон в рамките на 24 часа след приемането му. В случай че това право бъде упражнено, проектозаконът се връща за повторно гласуване в парламента, където до края на мандата на текущия президент може да бъде одобрен само като специален закон.

Чл. 12 Президентът e длъжен в края на мандата си да предостави на новоизбрания президент паролите на всички организации, които съдържат собственост на държавата.


II Законодателна власт

Парламент

Чл. 13 Всеки депутат има правото да предлага и гласува проектозакони (което включва и поправки на вече съществуващи закони) по установен за целта ред.

Чл. 14 За приет от Парламента закон се счита всеки проектозакон, получил одобрението на повече от половината от гласувалите при наличие на кворум. Всички одобрени закони се добавят в секция на официалния форум, предназначена само за тази цел.

ПОПРАВКИ НА КОНСТИТУЦИЯТА

Чл. 15 Закони свързани с подписване на мир(предложен от нас или предложен на нас), както и закони за смяна на съюз(влизане или излизане от даден съюз) да се гласуват от Парламента и да са със статут на "специален закон"

Чл. 16 Настоящата конституция, както и всяка част от нея, може да бъде отменяна, поправяна или допълвана със "специален закон".

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ И ДЕФИНИЦИИ

‘Налагане на вето’ в смисъла на член 11 се постига при публикуване на коментар със съдържание “Вето” в темата на съответния закон.

‘Установен за целта ред’ в смисъла на член 13 задължително включва, но не е ограничен до използването на, следните стъпки:
- Отваряне на нова тема в секцията на Парламента в официалния форум на еБългария с подходящо заглавие
- Внасяне на текста на проектозакона като първи коментар по новата тема
- Добавяне на анкета към темата с въпрос „Съгласни ли сте настоящият проектозакон да бъде одобрен?” с продължителност за гласуване от 48 часа и възможни отговори „Да”, „Не” и „Въздържал се”. В анкетата не трябва да е позволена опцията за промяна на глас.

‘Кворум’ в смисъла на член 14 е налице, в случай че поне 50% от имащите право на глас са го упражнили.

‘Специален закон’ в смисъла на член 11, 15 и член 16 е такъв, който има нужда от одобрението на поне 66% от гласувалите депутати при наличие на кворум, за да бъде приет. Специалният закон не подлежи на вето от страна на Президента.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Garabeda
Admin
Garabeda

Posts : 220
Join date : 24.09.2011

Предложение за конституцуя Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Предложение за конституцуя   Предложение за конституцуя I_icon_minitime2/10/2011, 21:33

Три забележки имам само:

Допълнение към чл.12 - Право да променя паролите на тези организации има само действащият президент!

"Кворум" - 50%+1 от имащите право на глас.


"Специален закон" - ".... одобрението на поне 2/3 от гласувалите ...."
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://esimbg.forumotion.com
 
Предложение за конституцуя
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
E-sim Bulgaria :: Обща категория :: Общи приказки-
Идете на: